_MG_7268++web_banner.jpg

Lek, arbeid og magi

Tekst - Kamilla Sajetz Mathisen

Bilder - Aliona Pazdniakova


Sergey Shemetov var bare 13 år gammel da han overtok han rollen som landsbyens tradisjonshåndverker. I stedet for å bli tidlig voksen, tok han med seg barndommens begeistring inn i livet og håndverket. En samtale med Shemetov tar uventede vendinger. Fantastiske skapninger oppstår spontant og blir levende gjennom fortellinger, der forgreninger, digresjoner og omveier er kjernen, ikke fyllmateriale.

 

Nysgjerrighet

I Arkhangelsk-regionen Nord i Russland ligger landsbyen Konevo. Her, omgitt av skoger og innsjøer, vokste Sergey Shemetov opp. I Konevo bodde en eldre mann som smågutten Sergey hadde blitt nysgjerrig på. Mannen hadde en samling av bokser i tre og never, som kunne brukes til oppbevaring av mat og andre ting. Han samlet materiale, skapte noe av det som før var ingenting. Sergey Shemetov var ti år gammel da han tok kontakt med den gamle mannen med de travle hendene og spurte hva han lagde. Det var en leke, en rangle til babyer. En sharkunok. 

Gjenstanden er liten, den får plass i hånden. Den er formet som en kube med avrundede hjørner, er lys og gyllen i fargen, laget av bjørkenever. Den er enkel, men forseggjort, vakker og funksjonell. Hvis man arbeider ute på markene og babyen blir urolig, kan man lage en sharkunok på stedet. Den er også et instrument og har magiske egenskaper: Onde ånder skremmes av lyden, så den beskytter både barn og voksne. 

Mannens navn var Varvarskij Mikhail Vasiljevich, han var landsbyens håndverksmester. Tiårige Sergey ble invitert inn i verkstedet hans. Dette besøket skulle vise seg å bli avgjørende i unge Shemetovs liv, og forme hele hans fremtid. 

 

Student og mester

Fra den dagen ble Shemetov mesterens student. Sergeys far ordnet et verksted i en krok i hjemmet deres, der gutten kunne arbeide selvstendig. 

Da Shemetov hadde gått i lære i tre år, døde mester Vasiljevich. Landsbyfolkene, som fortsatt hadde behov for produksjon og reparasjon av håndverksgjenstander, kom nå til guttungen med oppdragene sine. Sergey Shemetov var tretten år gammel da han fikk han sin første bestilling og overtok rollen som landsbyens tradisjonshåndverker. Siden han selv var for ung, ble et firma opprettet i bestemorens navn. Dette drev han til han som 18-åring måtte i obligatorisk militærtjeneste. 

_MG_7307+web.jpg

Etter militærtjenesten oppsøkte Shemetov en håndverksskole hvor han presenterte arbeidet sitt. Her ble han umiddelbart ansatt som håndverkslærer. På skolen går barn i ulike aldere tre ettermiddager i uken etter skoletid for å lære tradisjonelle håndverksteknikker. 

Mester Shemetov begynner alltid med å lære studentene de tradisjonelle teknikkene. Først når de mestrer disse, og kun hvis de ønsker det selv, kan de begynne å eksperimentere. På denne måten videreføres det som gjennom lek og arbeid tok bolig i en ti år gammel kropp, og går videre inn i kroppene til nye generasjoner. 

 

_MG_7236+web.jpg

Utvikling

Mester Vasiljevich, som var en respektert kunstner, utfordret både teknikk og metode. Men han holdt seg likevel alltid til naturmaterialer, og han brukte aldri mer enn et materiale per verk. Sergey Shemetov har gått videre i mesterens fotspor. Han tar utgangspunkt i tradisjonene, men utfordrer dem på sin egen måte. Shemetov er takknemlig for at mester Vasiljevich gav ham evnen til å utføre et håndverk, og ideen om at han alltid skal lage noe enkelt, men ikke trivielt. I et Russland hvor tradisjonene står sterkt, fortsetter Shemetov med en leken tilnærming til håndverket. Han trekker inn uhørte elementer som syntetiske materialer, og blander nye og gamle teknikker. 

Reisene inspirerer ham, over grensene i nord, til Norge og Sverige, hvor begrepet kunsthåndverk i dag rommer mye mer enn det som er regelbundet og tradisjonelt. Hvor blanding av materialer og teknikker er regelen snarere enn unntaket. Her får han påfyll og ideer som han tar med seg hjem og innlemmer i sine egne arbeider. 

Også i Russland har det skjedd en utvikling. Det er enklere for Shemetov enn det var for mester Vasiljevich å utfordre tradisjonene. Han opplever ikke å bli kritisert på samme måte som hans mester ble. 

 

_MG_7201+web.jpg

Taus kunnskap

Selv om han nå jobber med andre former og materialer, kommer 48 år gamle Sergey Shemetov stadig tilbake til sharkunok-en. Arbeidet Game som inngår i utstillingen I Craft, I Travel Light, bærer denne grunnformen i seg. I hendene til Shemetov sitter et helt liv med taus kunnskap, håndverk tilegnet gjennom arbeid, repetisjon og trening. Men også gjennom lek, i eksperimentering med nye materialer og nye måter å sette sammen formene.  

I tilfellet Shemetov er det vanskelig å si hvor kunstneren slutter og hvor verket begynner. Alt er en del av en helhet, en sammensmelting av levd liv, erfaring, historier og lek. Historier om bjørketreets magiske egenskaper, om et hjemmelaget kjæledyr ved navn glucalo, og om en mystisk, liten person som hvisker ønsker inn i en sharkunok sheptunchik, en helt spesiell utgave av ranglen laget av never.  

_MG_6607+web.jpg
_MG_7217+web.jpg
IMG_7576+web.jpg
_MG_7299+web.jpg
_MG_5809+web_cut.jpg